2020-02-21 08:46:11• hírek • hirado.hu

Elhunyt Larry Tesler, a „copypaste” szülőatyja

Fotó: wikipedia.org
Fotó: wikipedia.org

Szerdán 74 éves korában elhunyt Larry Tesler, a kivágás, másolás és beillesztés alapvető számítógépes funkciók megalkotásáról híres informatikus.

Tesler 1945-ben született New Yorkban, és a Stanfordon tanult informatikát. Ezt követően a mesterséges intelligencia kutatási területén dolgozott, majd 1973-ban csatlakozott a Xerox Palo Alto Kutatóközpontjához (PARC), ahol kifejlesztette a kivágás, másolás és beillesztés funkciókat, melyek később a szövegszerkesztők és a számítógépes operációs rendszerek felhasználói felületének építőkövei lettek – írta a The Verge.
 

Tesler az AppleNet és az Apple Advanced Technology Group VP vezérigazgatójaként számtalan Apple termék fejlesztésében kulcsszerepet játszott. Ezt megelőzően a számítógépes tudós úttörő pályafutása volt a technológia területén.
 

A PARC a korai grafikus felhasználói felületekkel és az egérrel való navigálással kapcsolatos munkájáról lett híres, valamint azért, mert a kutatásukat inspirációként az Apple társalapítója, Steve Jobs is felhasználta a cég termékeinek fejlesztésére. Tesler többször is jelen volt, amikor Jobs a Xeroxba látogatott, ezekről a találkozásokról mesélt el néhány történetet az alábbi videóban:
 


Tesler 1980-ban csatlakozott az Apple-höz, amelynél egészen 1997-ig volt alkalmazásban. Számos terméken dolgozott, köztük a Macintosh-on, a QuickTime-on, a Lisa-n és a Newton táblagépen.


Az általa is fejlesztett eszközök közül a Macintosh és Lisa volt az első két személyi számítógép, amelyekkel a Teslernek köszönhető kivágás, másolás és beillesztés műveleteket népszerűsítette a vállalat.  Az informatikus 1993-ban vette át az Apple főmérnöki szerepét, amelyet egykor Steve Wozniak töltött be.
 

Az Apple elhagyása után a Tesler egy oktatási szoftver startupnál, a Stagecast-nél dolgozott, majd 2009-től UX tanácsadójaként vállalt állást Kaliforniában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: